Connect with us

Gezi

Batum Gezisi 2013

Published

on

Ağustos 2013

 

2013 yılında Karadeniz gezisine çıktığımızda tur programı içinde 1 gece 2 gün kalmalı Batum gezisi de vardı. Nereleri görmeli, nerede ne yemeli, zamanı nasıl değerlendirmeli diye düşünürken sanırım turla gezeceğimizi unutmuşum. Kısıtlı zaman içinde yemek yiyip, hızlıca dolaşıp, fotoğraf çekebildik. Göremediğimiz , keyfini süremediğimiz yerler mutlaka oldu ama Batum’un gündüzünü ve gecesini kısa süreli de olsa yaşayabildik .
Turumuz esnasında HES projesi nedeniyle yama yama olmuş Karadeniz’i görmenin verdiği iç sıkıntı ile birlikte sınır kapısını çok zaman sarf etmeden geçtik. Sadece nüfus cüzdanı ile sınır kapısından giriş çıkış yapılabildiğinden buradaki insan ve araç trafiği yoğun ama akıcıydı.. Şehre giriş yaptığımızda sol tarafımızda uzayıp giden bir sahil ile sahilin /güneşin keyfini çıkaranlar; sağ tarafımızda modern binalar ile uzayıp giden suni göl bizi karşıladı.

 

Diğer bir ilginç mimari de ters şişe biçimi verilerek inşa edilen Adliye Binası. Bu binanın hemen ardından Sovyetler Birliği döneminde yapılmış Gürcü toplu konutlarının boyasız dış cepheleri ve çamaşır kurutulan balkonları görünüyordu. Bu görüntüye tanık olmak çok üzücüydü ki anlamak için  görmeniz gerekir.

 

 

Sahil tarafında hemen ilk dikkatimizi çeken Ters Restorant (White House Restaurant) oldu. Mimari ile ilgilenenler için görülmesi gereken ilginç bir tasarım olabilir.

Aşağıda birkaç kare fotoğrafına yer verebildiğim Batum Botanik Parkı’nın yapımına 1886 yılında başlanmış ve Rus Botanikçi Andrey Nikolayevich Krasnov’un yürüttüğü çalışmaların ardından bahçenin resmi açılışı 3 Kasım 1912’de yapılmış. 1914’te hayatını kaybeden Krasnov’un evi ve mezarı parkın içinde. Tur ile gezdiğimiz için kısıtlı bir zaman verildiğinden parkı gezme imkanımız pek olmadı.

 

 

Avrupa Meydanı’na geldiğimizde  20 metrelik obelisk (dikilitaş) üstünde Kraliçe Medea’nın heykeli bizi karşıladı. Elinde “Altın Post” duruyor. Obelisk’in 4 cephesinde birer adet kabartma var, Altın Post’u almak için gelen Herkül (Herakles) ve Arganoutlar’ın macerasını anlatan küçük panolar bulunuyor.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply