Connect with us

Film

Taare Zameen Par-(HER ÇOCUK ÖZELDİR )

Published

on

Yapım Yılı : 2007

Vizyon Tarihi : 21.12.2007

Film Süresi: 165 dakika

Film Dili: Hintçe, İngilizce

Ülkesi: Hindistan

Hint Sineması Puanı : 9.0

Imdb Puanı : 8.4

Sayıları ve harfleri algılamada sorunlar yaşayan bir çocuğun başta ailesi/özellikle babası ve çevresi tarafından sürekli tembel/gerizekalı muamelesi görmesi ile başlayan, yatılı okula verilmesi ile ‘’evcilleştirilmeye’’ çalışılan ve okula yeni gelen bir öğretmen ile hayatı değişen bir çocuğun hikayesidir bu film.

Filmin kahramanı İshaan …İshaan’ın sözlerinden (harfler dans ediyor), hayallerinden ( matematik sınavında yaşadıkları beni çok etkiledi) ya da öğretmenlerinin kırmızı kalemli düzeltmelerinden diğerlerine göre ‘’farklı’’ bir çocuk olduğunu filmin ilk sahnelerinden itibaren anlıyoruz.

Biz anlıyoruz ancak başta ailesi olmak üzere, çevresi , öğretmenleri uzun bir süre bunu anlamıyor. Bu  İshaan’ın her geçen gün  daha da içine kapanmasına ve yalnızlığının artmasına neden oluyor. Bu yalnızlığı, çevresindeki herkesin onu ailesine şikayet etmesi ile birlikte daha da artıyor. Babasının umursamaz tavırları ve annesinin şevkati arasında sürekli bocalayan  İshaan, babası tarafından doğru yolu bulması,‘’şımarıklıklarından/haylazlıklarından’’ kurtulması için yatılı okula kaydettiriliyor.

İshaan hızla “evcilleştiriliyor’’. Yatılı okulda başından geçenler, hayal kırıklıkları, annesine duyduğu özlem, kızgınlığı, halüsülasyonlar…Bu çıkmaz sokak içindeki çıkış yolunu ona Shankar Nikumbh’u ( Aamir Khan ) veriyor.

Aslında özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile çalışan Nikumbh geçici olarak İshaan’ın okulunda görev yapmaya başlıyor. Öğretmenin önceki tecrübeleri ve kendisinin de daha önce disleksi olması nedeniyle İshaan’ın sorununun disleksi olduğunu anlıyor ve özel olarak onunla ilgilenmeye başlıyor.

Bir taraftan disleksi konusunda ailesini diğer tarafta okul yönetimini bilgilendiriyor. İshaan’a bu dünyada yalnız olmadığını anlatıyor. Çok yetenekli olduğu resim ile her geçen gün iyileşmesine yardımcı oluyor.

Nikumbh bize her çocuğun özel olduğunu güzel anlatıyor.

Filmde zaman zaman Bollywood klişeleri yer alsa da, film son sahnesi için bile izlenmeye değer.

 

 

 

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply