Connect with us

Kitap

Doktor Ox’un Deneyi

Published

on

19. yüzyıl Avrupa’sında Flandre’da, hayali Quiquendone kentindeyiz. Son derece uyumlu, sakin, ağırkanlı, tutumlu ve dünyadan kopuk yaşayan kent sakinleri durağan bir hayat sürmektedir. Yöneticiler insiyatif kullanmak zorunda kalmaz, karar almaları gereken bir durum olursa da bu aylar hatta yıllar sürebilir.

Yavaşlıklarına dair kitaptan küçük bir alıntı (12. sayfa) ;

– Çözümlenmesi gereken daha acil sorunlar var.

  – Şüphesiz, diye cevap verdi Danışman, deri pazarı sorunu örneğin.

  – Hâlâ yanmaya devam ediyor mu? diye sordu Belediye Başkanı.

  – Evet, üç haftadan beri.”

….

– İyice düşünmeden asla harekete geçmemeli, dedi belediye başkanı. 

– On yıldır bu ciddi konu üzerinde konuşuyoruz, diye karşılık verdi danışman Niklausse. (Sayfa 5)

Quiquendone şehrinin elektriği yoktur. Doktor Ox’un, ücret talep etmeden Quiquendone şehrine oksihidrat gazını kullanarak aydınlatma çalışması için gelmesi ile birlikte şehir önce yavaş yavaş sonrasında hızlıca bir dönüşüm geçirecektir.

Ancak Doktor Ox’un ve asistanı Ygene’in farklı planları vardır. Planlarını, uygulamalarını ve sonuçlarını kitapta bulabilirsiniz.

Okuması son derece kolay olan bu kitabı bir çırpıda bitirebilirsiniz. Anlatımı akıcı ve yalın. Bir oturuşluk kitaplar kategorime girdi kendisi. Ben bu kitabı sahil kenarında okunacak kitap arayan kişilere tavsiye edebilirim.

Kitapla ilgili bir bilgi… Bu hikaye, Alman asıllı  müzisyen, opera ve operet bestecisi, viyolonsel virtüözü, tiyatro idarecisi ve orkestra şefi Jacques Offenbach’ın ‘’Doktor Ox’’ adlı opera eserine de konu olmuş ve librettonun yazımına Jules Verne de yardımcı olmuş.

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply