Connect with us

Film

Deli Deli Olma

Published

on

Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Oyuncular: Tarık Akan ♥♥♥, Şerif Sezer ♥♥♥, Barış Üregül , Deniz Arna, Zuhal Topal, Levent Tülek
Senaryo: Hazel Sevim Ünsal      Yapım Yılı: 2009

Resmi Sitesi : http://www.delideliolma.com/

Türü ve Süresi: Duygusal Drama / 94 dakika

Kars’ın tarihi ve kültürel güzellikleri konusunda araştırma yaparken karşıma Malakanlar çıktı ki, kim bunlar derken bu konuda Tarık Akan ve Şerif Sezer’in baş rolünü üstlendiği Deli Deli Olma filmine rast geldim.

Önce Malakanlar hakkında internet üzerinden bilgi edindik ve hemen sonrasında filmi izledik.

http://malakan.blogcu.com/karsin-solan-rengi-malakanlar/630733

Hikaye Kars’ın fakirlik ve aynı zamanda çetin kış koşullarıyla mücadele eden yoksul bir köyünde geçer. 93 Harbi sonrasında Çar’ın Rusya’da yaşamalarına yasak getirdiği Malakanlar’ın bir kısmı Kars’a göçe zorlanır. Göç edenler arasında Mişka’nın ailesi de vardır. Bir zamanlar köyün değirmenini işleten Mişka’nın, modern makinelerin çalışmaya başlaması ile birlikte işi azalmış zamanla da maddi sıkıntı yaşamaya başlar.

Köyün önde gelenlerinden biri olan ve kendisinden korkulan, huysuz ihtiyar Popuç, anlam veremediğimiz bir biçimde Mişka’dan nefret eder. Mişka’nın babasının ölümünden sonra köy halkı Mişka’nın yanında olmak istesede, Popuç’un bu nefreti yüzünden istedikleri gibi davranamazlar.

Popuç, oğlu Şemistan, gelini Figan ve torunları ile yaşar. Torunlarından Alma, doğuştan iyi bir müzik kulağına sahip olduğundan bu Alma’nın öğretmeninin dikkatini çeker. Alma ve Mişka arasındaki bağ müzikle kurulur. Kısa sürede dost olurlar.

Filmde kareler akıp durur ve en sonunda köyün bu iki yaşlı insanı arasındaki sır açığa çıkar.

Filmden Notlar

** Filmde Tarık Akan’ın gençliğini Akan’ın oğlu Barış Üregül, Şerif Sezer’in gençliğini ise Sezer’in kızı Deniz Arna canlandırmış.

** Filmde hemen hemen her karede karşımıza inat ve çekişme çıkıyor. Kars’ta yaygınca kullanılan Deli Deli Olma Olma sözü ”Akıllı ol, aklını başına al” manasına geldiğinden filmin özü ile de uyuşuyor.

** Film içinde Tarık Akan’ın piyano başında seslendirdiği aşağıdaki şark, filme müzik dalında ödül kazandırmış. Filmin ana konusuna uygun çok dokunaklı bir şarkı.

https://youtu.be/7iKpiWLm9co

Bir Sarmaşık Olsaydım Sözleri ♥♥♥

Bir sarmaşık olsaydım, sıkıca tutunsaydım bir yere.
Sökülüp atılmasaydım, Köklerimi salsaydım derinlere.

Bir sarmaşık olsaydım,dolasaydım gövdemi döne döne.
Günlerce aynı yerde kalsaydım, hareketsizlikten uyusaydım.

Bense ayrık otuyam,her çıktığı yerden sökülen.
Sarmaşık olmak isteyipte;basit bir ot bilinen.

Bir ayrık otuyam, kökü olmayan, sevilmeyen.
Sarmaşık olmaya özenen;öylece bir ot işte

İyi seyirler.

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .