Connect with us

Gezi

Çetin Maket Köy/İzmir

Published

on

İzmir-Efes gezimizin ardından Selçuk ilçesindeki emekli öğretmen Ayhan Çetin ve eşi Nazmiye Çetin tarafından kurulan Maket Köyü ziyaret etmeye karar verip yola koyulduk. Köye girdiğimizde tahminimizden çok daha fazla emek verildiğine tanıklık ettiğimiz şirin mi şirin bir köy ortamı ile karşılaştık.

Maketlerden oluşan bu köyün Ayhan Çetin’in doğduğu köyün maketi olduğunu, köyünün 1950’li yıllarını yansıttığını, emekli olduktan sonra eşi ile birlikte maket yapma işine başladıklarını ve yaklaşık 25 yıldır bu işe gönül verdiklerini kendisinden dinledik. Ayrıca bu maketlerin Anadolu köylerinin günlük yaşantısını, örf ve adetlerini (düğün, nişan, sünnet, asker uğurlama ve çocuk oyunlarını) anlatan el emeği göz nuru maketler olduğunu söyledi.

Maket Köy’de neler mi var ? Köyün fırıncısı, terzisi, bakkal amcası maketleştirilmiş ve küçük odacıklar içinde müşterilerine hizmet veriyor. Maket karakterlerin en büyük özelliği ise hareketli olması. Mesela terzi amcanın odasının önüne geldiğinizde otomatik olarak terzi çalışmaya başlıyor. Gerçek boyutlarda yapılan bu maketler, hareketli-sesli bir sistemle çalıştırılıyor. Yan odacıklarda yün eğirip kilim dokuyan köy kadınları, dikiş diken terziler, nalbantlar, demir döven ustalar ve daha neler neler…

 

 

 

 

 

Ayrıca “Ye kürküm ye”, “Parayı veren düdüğü çalar” gibi Nasrettin Hoca fıkralarının içeriğini yansıtan ve taş devrini anlatan mini mini maketler de bulunuyor.

Saygıyı hak eden bu emeğin karşılığını ilgi göstererek vermek adına yolunuz Efes’e düşerse mutlaka ama mutlaka buraya uğrayın deriz. Çocuklarınız eğlenir, siz de kısa süreliğine de olsa çocukluğunuza dönersiniz.

Gözünüz gördükçe ve ayaklarınız sizi taşıdıkça gezmeniz dileğiyle.

www.gezipduru.com

https://www.instagram.com/ozgezipduru/

www.facebook.com/gezipduru

@ozgezipduru

 

Çetin Maket Köy

Adres: Pamucak Kavşağı, Arvalya Mevkii No:4, 35920 Selçuk/İzmir

Cuma09:00–18:00
Cumartesi

(19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı)

09:00–18:00

Saatler değişebilir

Pazar09:00–18:00
PazartesiKapalı
Salı09:00–18:00
Çarşamba09:00–18:00
Perşembe09:00–18:00

 

Telefon: 0532 481 75 48

https://www.facebook.com/%C3%87etin-Maket-K%C3%B6y-213231915529782/

 

 

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .