Connect with us

Gezi

İzmir Nazarköy ve Boncuk Atölyesi

Published

on

Hafta sonu Marmara Bölgesi’nde  yer yer sağnak yağmur olduğunu görünce ani bir kararla uzun süredir gitmeyi düşündüğümüz Nazarköy’e gidelim dedik.  İnternetten baktığımızda İzmir de hava güneşli ve sıcaklık 35 dereceleri gösteriyordu.

Sırt çantamızı kısa sürede hazırladık ve hemen yola koyulduk. İstanbul- İzmir/Nazar Köy arası trafiği de katarsak yol 6 saat kadar sürdü. Öncelikle şunu belirteyim ki, diğer blog/gezi yazılarını okuduğumdan dolayı beklentim yüksek olarak oraya gittim. Köyü ziyaret ettikten sonra – Boncuk atölyelerini hariç tutuyorum- insanların gördükleri, okudukları, duydukları, gördükleri ile sınırlı olduğunu ve buna göre yorum/eleştiri/kanaat geliştirdiklerini bir kez daha anladım.

Şirince’ye gittiyseniz o köyün daha minik halini düşünün.  Burada bir caddecik üzerinde boncuk satan dükkanlar ile gözleme yapan yerler karşılıklı olarak sıralanmış durumda. Meydan denilen alana yürümeniz hızlı bir yürüyüşle ancak 1-2 dakikanızı alır ki o kadar minnack bir köy burası. Kısacası öyle uzun uzadıya gezip görülecek bir  yer bulunmuyor.

Bizim, köyü  ziyaret etmek konusundaki merakımızın en önemli sebebi, bu köyde  boncuk atölyelerinin bulunması ve köyün  geçimini bu boncuklardan sağlamaları  idi. Magnet aldığımız dükkandaki ablaya bir boncuk atölyesi ziyaret etmek istediğimizi söylediğimde benim beyim boncuk atölyesinde çalışıyor diyerek gideceğimiz yeri tarif etti.

 

Kıvırcık Boncuk Atölyesi’nin bahçesine girdik.  Atölye’nin kapısından  kolay gelsin diyerek  ben tek başıma girdim. Sevdiğim insan kafasını uzatıp sıcaklığı hissettiği gibi bizi kapıdan izlemeye devam etti.  Ben deli cesaretim ve merakıma yenilerek  içeriye girdim ve  ustaların başında nasıl boncuk, nazarlık yaptıklarını izledim. Yüzüme vuran sıcaklık muazzamdı.

Ustalardan o sırada edindiğim bilgileri sizlerle paylaşalım. Boncuk ocağını her gün birinin erkenden gelerek yaktığını,  o anda işlem yaptıkları  ocak sıcaklığının yaklaşık 1200 derece olduğunu, camları genel olarak hurdacıdan alarak işlediklerini, yurtdışına satış yaptıklarını ve meslek hastalığı olarak sadece katarak olduklarını söylediler .

Ya  bu sıcaklıkla aranız nasıl ? dedim. Sıcakla ilgili sıkıntıları olmadığını !!! alıştıklarını söylediler. Ben artık dayanamayarak dışarıya çıktım ve düşen tansiyonumu  su içerek ve bir süre bahçede oturarak yükseltmeye çalıştım.  O arada gözüme bu köpek takıldı . Yukarıdan gelen suyun altında yatarken kendini bu sıcakta  serinletmeye çalışıyordu.

Biraz toparlandıktan sonra  ben yine dayanamayıp açık olan camdan ustaları izlemeye devam ettim. El emeği göz nuru dediklerinin tam karşılığının şu an da karşımda duran bu boncuk ustaları olduğuna kanaat getirdim.

 

Atölyeden ayrılmadan önce bahçede bulunan standlardan nazar boncuklarımızı almayı ihmal etmedik.  Ayrıca buraya  kadar gelmişken de gözleme yememek olmaz dedik. Otlu/patatesli gözlemelerimizi ve yanında gelen açık ayranlarımızı da bir güzel  yedikten sonra  yola revan olalım dedik.

 

10-TL karşılığında aracımızı park ettiğimiz alandan aldık ve boncuk atölyesi ustalarına tekrar selam olsun diyerek ve takdir ederek Nazarköy’den ayrıldık.

Sevgiyle  kalın.

Temmuz 2018

https://www.instagram.com/ozgezipduru/

www.facebook.com/gezipduru

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .