Connect with us

Gezi

İstanbul Oyuncak Müzesi

Published

on

Yurt dışına gittiğimizde nerede ne var, hangi müze ziyaret edilmeli şeklinde detaylı araştırma yaparken, yaşadığımız şehirde bu araştırmaya yer vermediğimizi fark ettim ve kendimizi esefle kınadım. Sonrasında kınamayı bir kenara bırakarak Google/Google Maps de arama yapmaya başladım. Hafta sonu yolumuz Kozyatağı civarına düşeceğinden çevresinde gidebileceğimiz bir mekan var mı diye araştırmaya başladık. Karşımıza, hemen yakın mesafe de gidebileceğimiz İstanbul Oyuncak Müzesi çıktı. (Müzeye ait iletişim ve ücret bilgileri yazımızın sonunda yer alıyor.)

Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülke ziyareti sırasında derleyip toparladığı oyuncaklar, üç katlı köşk içinde ve her bir katı derya deniz şeklinde yerlerini bulmuş. Bak bak bitmiyor. İrili ufaklı o kadar çok oyuncak var ki bir an içimden bir kez gelmek yeterli olmayacak diye geçirdim. Mutlaka atladığımız detaylar olmuştur ki bu da bir sonraki gidişimizin nedeni olacak. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Müzeye girer girmez bu oyuncak dünyasının bana hissettirdiği, bir sonraki camekanlı alanda hangi oyuncaklar var, bir sonraki oda da ne var, bir sonraki katta daha ne olabilir ki ? Bunları cevabını odalar ve katlar içinde gezinirken fazlasıyla aldım.

Öncelikle Sunay Akın’a, ülkemiz değerleri arasına böyle buram buram tarih kokan bir müze armağan ettiği için teşekkür ederiz. Ayrıca edindiğimiz birkaç bilgiyi de buraya eklemek isteriz. Dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul ( Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği ) buluşması ilk kez Türkiye’de bu müzede gerçekleşmiş ve  İstanbul’a ”oyuncak müzelerinin başkenti” ünvanını kazandırmış. Bitti mi ? Hayır bitmedi. İstanbul Oyuncak Müzesi ülkemizdeki diğer oyuncak müzelerinin de açılması için örnek teşkil etmiş. 2011 yılında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Antalya Oyuncak Müzesi ve 2013 yılında da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Ataşehir Belediyesi’ne ait Oyun Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ın danışmanlığı ve küratörlüğünde kapılarını ziyarete açmış.

Diğer ülkelerin 1800’lü yıllarda yaptıkları oyuncaklara bakıp, bundan ancak çok uzun yıllar sonrasında ülkemizde yapılabilen oyuncakları gördüğümüzde biraz hüzünlensek de, her türlü oyuncak ruhun gıdasıdır diyoruz. Sonrasında tüm yetişkinlere, tüm çocuklara, ruhu genç kalanlara, yaşını alsa da ruhu çocuk kalanlara mutlaka ziyaret edin diyoruz. Rengarenk bir oyuncak dünyası içerisinde çocukluğunuza/hayallerinize geri dönmek inanın çok zevkli olacak.

Müze Adresi:: Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren  Sokağı No:17 Göztepe / İstanbul   Telefon:0216 359 45 50 – 51

Müze Ziyaret Saatleri: Hafta İçi : 09.30 – 18.00 8 (Pazartesi günleri kapalı)       Hafta Sonu : 09.30 – 19.00

Bilet Fiyatları: Tam Giriş Ücreti : 13 TL     İndirimli Giriş Ücreti: 10 TL

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .