Connect with us

Kitap

Babaya Mektup

Published

on

Babaya Mektup

Franz Kafka

Kafka’nın babası Hermann Kafka’ya Kasım 1919’da yazdığı bu mektup hiçbir zaman alıcısına ulaşmadı. Yazar mektubunda, babasının onun karakterini nasıl oluşturduğunu, evliliğe bakış açısını ve yaşam tarzını nasıl etkilediğini suçlayıcı bir tonla kaleme almış.  

Çok sevgili babam, 

Geçenlerde bir ara, neden senden korktuğumu sormuştun. Her zaman olduğu gibi sana verecek yanıt bulamamıştım; bunun nedeni kısmen sana karşı gerçekten duyduğum korku, kısmen de bu korkuyu gerekçelendirmek için konuşurken aşağı yukarı bile olsa toparlayamayacağım kadar çok ayrıntının olmasıdır.’’ (Sayfa 1)

 

 ‘’…Senin sırf fiziki yapın bile beni eziyordu. Örneğin aynı kabinde sıklıkla soyunduğumuzu hatırlıyorum. Ben sıska, çelimsiz, kuruydum; sen güçlü, boylu poslu ve iriydin.’’ (Sayfa 7)

 ‘’…Konuşmayı unutmuştum. Herhalde bunun haricinde de benden büyük hatip olmazdı, ancak her insan gibi sıradan akıcı bir konuşmaya hakim olabilirdim. Ne var ki söz söylemeyi bana erkenden yasakladın. ‘’Tek söz itiraz istemem !’’ şeklindeki tehdidin ve bunu söylerken elini kaldırman o zamandan beri peşimi bırakmıyor.’’ ( Sayfa 13)

Kafka’nın kitaplarını bugüne kadar okumadıysanız bu kitabı okumak bence yazarın yapıtlarında kullandığı dili ve düşünce yapısını anlamak için güzel bir basamak olacaktır. Mesela, Kafka’nın Dönüşüm kitabında yer verdiği baba figürünü bu kitabı okuduktan sonra daha iyi analiz edebildim.

Kendisinin içine düştüğü yalnızlık ve yabancılaşma sürecini bu kitap da güzel işlemiş.

Keyifle okumanız dileğiyle.

 

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply