Connect with us

Kitap

Kuyucaklı Yusuf

Published

on

Romanımızın kahramanı Yusuf.

1903 senesi sonbaharında Yusuf’un yaşadığı Kuyucak köyünü bir gece eşkıyalar basar ve ailesini öldürür. Köyü teftişe gelen kaymakam, doktor ve jandarma cesetlerin başında bir çocuk bulur. Kaymakam, Yusuf’un durumuna çok üzülür, soğukkanlılığına hayran kalır ve onu evlatlık edinir.

Yusuf, sessiz, sakin, içine kapanık bir çocuktur. Kaymakamın Muazzez ismindeki kızı Yusuf’un ilgi gösterdiği tek kişidir. Kaymakamın karısı olan Şahinde’den hoşlanmamaktadır. Şahinde Hanım ile kaymakamı yakıştırmamakta, kaymakamın kendisini içkiye vermesini hep karısının davranışları ve konuşmaları olduğunu düşünmektedir.

Yusuf yetişkin bir delikanlı olduğunda Muazzez’e derin duygular ile bağlandığını fark eder. Kitabın ilerleyen sayfalarında okuyacağınız gelişmeler sonucunda kaymakam ölür ve tüm ailenin düzeni bozulur.

Kitabın ilk yayınlanma tarihi 1937 olan bu roman Sabahattin Ali’nin okunması gereken kitaplarından biridir. Kitap içinde insanların yozlaşmasına, iyi ve masum insanlara, kötü ve hırslı insanlara, masumiyete, yokluğa, varlığa, kent yaşamına, köy yaşamına detaylı şekilde yer verilmiş. Kitaptaki kötü karakterler mutlak kötü, iyi karakterler de mutlak iyiler. İyi ile kastedilen insanlar saf, masum, içten insanlar. Kötüler ise ikiyüzlü, ahlaksız insanlar.

Dili sade ve akıcı olan bu kitap yazarın ilk romanıdır ve üzerine çok konuşulmuş/ yazılmıştır. Sabahattin Ali sadece Kürk Mantolu Madonna’dan ibaret olmadığını kendi kalemi ile çok güzel anlatmıştır.

Kitaplarla dostça muhabbetleriniz olsun.

İyi okumalar.

*** Sabahattin Ali’nin Değirmen  kitabına ilişkin bilgilere  http://www.gezipduru.com/2017/04/04/degirmen/ linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Değirmen

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply