Connect with us

Kitap

Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik 

Published

on

Bazı dönemler sadece öykü ve roman okuyarak duygu dünyamızı geliştirmeye çalışırken, kimi zaman da düşünce dünyamıza değer katacak ve bize yeni kapılar açacak kitaplara yöneliriz. Bugünlerde ben ikinci dönem ruh hali içindeyim ki buna yönelik kitap araştırmaları yaparak alışveriş yapıyorum. Kitap alırken çok seçici olmakla birlikte son dönemlerde kitap fiyatları da artmış olduğundan  daha fazla ince eleyip sık dokuyarak kitapları temin etmeye çalışıyorum. Bunlardan birisi olan ve bana değer kattığını düşündüğüm İş Bankası Kültür Yayınlarından Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik kitabını aldım.

Frederic Lenoir tarafından kaleme alınan kitap Montaigne’nin şu cümleleri ile başlıyor : ‘’ Başkalarının bilgisiyle bilgin olabilirsiniz, ama sadece kendi bilgeliğimizle bilge olabiliriz.’’

Kitap içinde geçen başlıklara göz atarsak bu giriş cümlesini destekleyen yazılara rastlayacaksınız.

  • Hayata Hakkını Vermek İstiyor musun ?
  • Bilgelik, Maneviyat, Din ve Felsefe Arasındaki Farklar Neler ?
  • Mutluluk Senin İçinde
  • Hayata Evet Demek
  • Kendin Olmak, Dünyaya Uymak
  • İnsanın Mükemmeliyeti: Sevgi ve Erdemler
  • Manevi Alıştırmalar
  • Benliğin Hapishanesinden Kendiliğin Özgürlüğüne
  • Çocukların Bilgeliği
  • Adı Geçen Eser

Kitabın sayfaları ana başlıklarının hepsinin hemen altında soru sorulması ve bunlara yanıt verilmesi şeklinde ilerliyor. Satır aralarında kendinizi bulacağınız, başkasında var olduğunu düşündüğünüz, hem siz de hem de yaşam içinde karşınıza çıkan bireylerde gözlemlediğiniz özellikleri görecek hem de bugüne kadar bildiğiniz ama dillendirmediğiniz ya da fark etmediğiniz durumlarla karşılaşacaksınız. En azından ben kitap sayfaları arasında gezintiye çıktığımda bu şekilde hissettim.

Kitaptan alıntılar;

Mutsuzluk kolaylıkla tanımlanıp tanınabilir ama mutluluğun apriori tanımlanması imkansızdır diye iddia ediyorlar.

Gündelik varoluşumuz içinde mutluluk ve mutsuzluk bana aynı ölçüde tanınıp tanımlanır gibi geliyor. Mutluluk çoğu zaman sahip olmadığımız  şeyin kılığına bürünür. Bir hasta için mutluluk sağlıktadır, işsiz biri içinse iş sahibi olmakta. Bu farklılıklara bir bireysel boyut eklenir. Freud’un haklı olarak vurguladığı gibi ‘’ belirleyici’’ olan bireyin ruhsal yapısıdır. Mutluluğun herkes için geçerli bir reçetesinin olmayışının nedenlerinden biri de budur.

İyi bir terapisti ya da sahici bir ruhani rehberi ayırt edecek ölçüt nelerdir ?

Her iki için de şu üç şart bana olmazsa olmaz görünüyor ; Tecrübe, iyi niyetlilik ve çıkar gözetmeme.

Ruhumuzun bu en gölgeli alanlarına nüfuz etmek istediğimiz zamanlarda bir rehberin varlığının çok faydalı olduğu açık. Ama yine de yolun esas kısmını, Sokrates’in Montaigne’in ve Spinoza’nın izinden giderek yalnız başına katede biliriz. Bu esas kısım da kendimizi tanımaktan, bizim için uygun olanı ve doğru olanı, bizi etkin bir sevince taşıyan şeyi keşfetmekten ibarettir. Burada  da hayatımızı bir sanat eserine dönüştürmeyi deniyor olmaktır.

Bilgelik hangi sebeple bizi daha özgür kılıyor ?

  • Bunu söylerken siyasi özgürlükleri-mesela seyahat, vicdan ve ifade özgürlüklerini-değil, içsel özgürlüğü düşünüyordum. Birçok siyasi özgürlüğe sahip olup da tutkuların, inançlarımızın ya da yanlış fikirlerin kölesi olabiliriz. Bu birçok bilgeyi izleyerek yapabileceğimiz bir saptama, Bunların en başında Spinoza gelir ve temel eseri Etika özgürlüğe giden hakiki bir yoldur.

Akıcı ve anlaşılır cümleler ile ”Bilgelik” konusunda bilgi edinmek isterseniz bu kitap kütüphanenizde kendisine yer bulabilir.  Varoluş serüvenimiz içinde yolumuza ışık tutacak, bildiklerimizi hatırlatıp bilmediklerimizin farkına varmamızı sağlayacak bu kitapla iyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

Ocak  2022

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading