Kitap
Dokuz Öykü

Kitaplığıma gidip acaba şimdi hangi kitaba başlasam diye düşünürken uzun zaman önce tavsiye üzerine aldığım J.D. Salinger’ın Dokuz Öykü kitabına elim gitti. Öykü isimlerine baktığımda başlıklar dikkatimi çekti ve bir an evet bu kitabı okuma zamanım gelmiş hissi uyandı bende. İlk hikayeyi okuduğumda da zihnimde güzel bir lezzet bıraktığını fark ettim ve diğer hikayeleri okumaya devam ettim 🙂

Kitap içindeki yer alan öykülerin başlıkları şu şekilde ;
*Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün
*Sarsak Dayı Connecticut’ta
*Eskimolarla Savaştan Hemen Önce
*Gülen Adam
*Esme İçin- Sevgi ve Sefaletle
*Yeşil Gözlüm, Al Dudaklım
*De Daumier-Smith’in Mavi Dönemi
*Teddy
Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün; Savaş maduru bir asker, askerin eşi ve kızlarının asker kocası hakkındaki endişeleri, küçük bir çocuk, muz balığı ….Öykünün sonu etkileyici.
Sarsak Dayı Connecticut’ta ; İki eski okul arkadaşı, birlikte geçirdikleri sınırlı zamanda eskiye dönüşler yaşamaları, ev sahibinin hayal dünyası geniş kızı, sonunda ev sahibinin kendini sorgulaması…Bizden, içimizden bir öykü.
Eskimolarla Savaştan Hemen Önce; Tenis kursuna giden iki kız öğrenci Ginnie Mannox ve gıcık olduğunu düşündüğü Selena. Ginnie’nin Selena’nın evine gitmesi, arkadaşına ve ailesine ait öğrendikleri, sonuçta ön yargısının nasıl kırıldığı…Kısa bir zaman aralığında duyulan ve görülenler ile birlikte büyümek …
Gülen Adam; Dokuz yaşındayken Komançiler Kulübü’ne üye olan bir grup çocuğun yaşadıkları, kulübün şefi John Gedsudski ve onun anlattığı hikayelerin kahramanı Gülen Adam’ın maceraları.
Esme İçin- Sevgi ve Sefaletle ;Öksüz ve yetim kalan Esme ile kardeşi bir kafe de babaları gibi bir askerle karşılaşırlar. Bir saat bile sürmeyen bir görüşmedir bu ancak sohbetlerinin geri kalan yaşamlarına olan etkileri…
Yeşil Gözlüm, Al Dudaklım ;Lee ve Arthur orta yaşlı iki arkadaş ve genç Joanie … Gecenin bir vakti iki adamın zoraki sohbetleri, ön planda dostluğun arkasında ise yalanların, ikiyüzlülüğün ve umursamazlığın baş rolde olduğu bir öykü.
De Daumier-Smith’in Mavi Dönemi ; Üvey babası ile yaşamaya çalışan sonrasında yalanlarla bezenmiş CV ile birlikte iş bulup çalışan, hayata kendince tutunmaya çalışan bir genç adamın öyküsü.
Teddy; Bir önceki yaşamında Hindistan da yaşayan, dört yaşındayken sık sık sınırlı boyutların dışına çıktığını düşünen, insanlara ne zaman, nerede ve nasıl öleceklerini söyleyen küçük bir çocuk.
”Adem ‘in cennette yediği o elmayı bilirsiniz, Kutsal Kitap’ta geçer. O elmada ne vardı, biliyor musunuz? Mantık. Mantık ve akıl işleri. Elmanın içindekiler sadece bunlardı. İşte- diyeceğim şudur ki- her şeyi olduğu gibi, gerçekten görmek istiyorsanız, aklı-mantığı kusup çıkartacaksınız .” Sy 163
”-Eğitim düzeninin değiştirmek elinde olsaydı, ne yapardın ? diye sordu Nicholson.
-Anne babaların ve herkesin onlara ısırttığı elmanın hepsini kusturmaya çalışırdım. ” Sy 166
Akıcı, düzgün ve net cümlelerle yazılmış bu Dokuz Öykü’yü okumak bana iyi geldi. Sizin de kitabı keyif alarak okumanız dileğiyle
Güzel ve keyifle, kitap ve filmlerle ve gezilerle geçen dolu dolu bir yıl olsun.
Ocak 2023