Connect with us

Kitap

İnce Memed

Published

on

İnce Memed…. Uzun süredir çok ciltli bir kitap olduğundan ve ara vermeden tüm ciltleri bitirmek  istediğimden okumayı ertelediğim, başka kitaplara vakit ayırdığım doğrudur. Çok ciltli kitaplardan olan Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin ilk cildini alıp okumak istediğimde bir türlü ilerleyememiştim. Açıkçası İnce Memed’de de olur mu diye endişelendim. Her kitabı okumanın belirli bir zamanı var sanırım. Buna inanarak sonunda İnce Memed serisinin ilk cildini okumaya başladım ve okumaya başladıktan çok kısa bir süre sonra da neden bu kitabı bu kadar geç okudum diyerek kendime hayıflandım.

Otuz iki yıllık bir zaman dilimi içinde yazılan İnce Memed serisi, mevcut düzene başkaldıran Memed’in mücadelesini ve iç dünyasında yaşadığı çelişkileri, köylüler ile ilişkilerini, sömürülen, ezilen Anadolu insanını, zaman zaman Anadolu insanının olaylar karşısındaki tutarsız davranışlarını, kaypaklıklarını zaman zaman kurnazlıklarını ve nihayetinde ağaların zalimliklerini sade ama çok akıcı şekilde bize anlatıyor. İnsan tasvirleri, doğa betimlerimi, kısacası anlatım dili o kadar muhteşem ki bu kitabın neden okunması gereken kitaplar listesinin en başlarında olduğunu anlıyorum.

İnce Memed 1: ‘’ Toroslar’ın eteğindeki Değirmenoluk köyünden İnce Memed’in yaşadığı yoksulluk ve aşağılanmaya isyan ederek eşkıyalığa sürüklenmesinin, giderek yörede hüküm süren ağalık düzenine karşı direnişin simgesi haline gelmesinin öyküsü.’’

İnce Memed 2: ‘’ Zalim ve acımasız ağalara karşı köylülerin yanında yer alması, İnce Memed’i halkın gözünde bir efsaneye dönüştürür. Ancak Memed’in içine zulmedenlerin öldürmekle bitmeyeceği konusunda bir kuşku düşmüştür.”

İnce Memed 3: ‘’Romana katılan yeni kişilerle zenginleşen bu üçüncü kitapta Memed, ağalara ve her türlü haksızlığa karşı mücadelesini şaşırtıcı gelişmelerle sürdürür. Zulmedenlerin öldürmekle bitmeyeceği yönündeki kuşkuları ‘bir İnce Memed gitse de, yerine bin İnce Memed gelir’ fikriyle umuda dönüşür.”

İnce Memed 4: ”Eşkıyalığı bırakan Memed, evlendiği Seyran ile birlikte bir Akdeniz kasabasına yerleşmiştir. Ancak tanık olduğu zulüm ve haksızlıklara tahammül edemez. Yeniden dağa çıkar.”

Türk Edebiyatının nadide eserlerinden biri olan, gerek yurt içinde gerekse yurtdışında okuyucuları tarafından hak ettiği övgüyü alan İnce Memed serisi siyasete, doğaya, özelde Anadolu insanına genelde ise insanın içindeki başkaldıran asi sese tanıklık etmenizi sağlayacaktır. En kısa zamanda okumanız gerektiğini söyleyebileceğim eserler arasında yer alan bu seriyi elinize aldığınızda ne zaman kitaplara başladığınızı ne zaman kitapları bitirdiğinizi anlamayacak ve bir anda serinin son kitabının son sayfasında olduğunuzu fark edeceksiniz.

Bazı şeyler anlatılamaz sadece yaşanır derler ya, bu kitap serisi içinde anlatılamaz sadece okunur ve bu emek karşısında saygıyla susulur demek istiyorum.

Keyifli okumalar dilerim.

Haziran 2021

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .

Continue Reading