Film
Kefernahum

Filmin Orijinal İsmi: Cafarnaúm
Filmin Çıkış Tarihleri : Mayıs 2018 (Cannes)
20 Eylül 2018 (Lübnan)
Yönetmen: Nadin Labaki
Oyuncular: Zain Al Rafeea, Cedra Izam, Nadine Labaki
Müzik: Khaled Mouzanar
Dili: Arapça
Süre: 120 dakika
IMDB : 8.4/10
Kefernahum filmini izlemeden önce konusunu araştırırken, Zain’in kendisini dünyaya getirdikleri için anne ve babasına dava açtığını ve bunun üzerinden filmin akıcı bir şekilde ilerlediğini okumuştum. Filmi izlediğimde ise bu bilginin aslında ana konu olmadığını, küçük çocuğun yaşam mücadelesinin sadece küçük bir parçası olduğunu anladım. Film boyunca Beyrut da yoksulluğun hüküm sürdüğü, şiddetin ekmek ve su kadar doğal olduğu, doğum belgeleri bile bulunmayan ve hiçlikler dünyasında var olmaya çalışan çocukların hayat hikayesine Zain karekteri ile tanıklık ettim.
Zain kendisi gibi çok zor şartlarda büyüyen, kaç tane olduklarını bir türlü sayamadığım kardeşleri, anne ve babası ile çöplük gibi bir evde yaşıyor. Onun için her şey kız kardeşinin çocuk yaşta evlendirileceğini anlamasıyla başlıyor. Çalışıp eve para getirmek zorunda olduğundan okula gidemeyen, kardeşleri arasında en çok küçük yaşta evlendirilecek olan kız kardeşine düşkün olan, sudan bahanelerle dayak, itiraz ettiği konularda mücadelesini bırakmayan, çocukluğunu yaşamadan ergenliğe geçmek zorunda kalan Zain’in mücadelesine hem üzülüyor hem de gerçekten olaylar karşısındaki tavırlarına hayran kalıyorsunuz.
Bütün itirazlarına rağmen babası yaşındaki bir adamla kız kardeşinin evlendirilmesi, evde her an yaşanan sözlü ve fiziksel şiddet nedeniyle evden kaçan Zain daha çok aç kalır, daha fazla horlanır, filmde izleyeceğiniz başından geçen birçok olaydan sonra da göçmen bir kadının küçük çocuğuna bakmaya başlar. Kendi evinin bulunduğu mahalle gibi yoksulluktan kırılan derme çatma izbe bir göçmen evinde en azından aç kalmaz ve dayak yerine sevgi ve ilgi görür.
Film katmanlı şekilde açılıp giderken Zain’in mücadele gücüne hayran kalacak ve oyunculuğunu çok beğeneceksiniz. Filmin yönetmeni Labaki, filmin ana karakter oyuncusunu nasıl bulduğunu ve filminin hazırlanış aşamasını şöyle anlatmış: “Suriyeli göçmen çocuk Zain Al Rafea’yı Lübnan sokaklarında bulduk. Filmime katkıları olan çocukların ellerinde hiçbir şey yok. Filmdeki kız çocuğu belki şu anda Beyrut sokaklarında arabaların camlarına yüzünü yapıştırıp dilenmekle meşgul. Tek tesellim Zain’in nihayet bir kimlik kartına kavuşmuş olması….Üç yıl boyunca Beyrut’ta kaçak göçmenlerin yaşadığı gecekondu semtlerinde, tutuklama karakollarında, çocuk hapishanelerinde araştırma yaptım. Filmimdeki ortamda yaşayan 16 çocuklu bir kadın tanıdım, çocuklarından altısı ölmüştü, diğerlerini yetimhaneye terk etmişti. Zain gibi kimlik kartı olmayan sayısız çocuğa rastladım. Fakirlikten ve açlıktan öldüklerinde kimsenin haberi olmuyordu. Gerçekler acıtır ama ırkçılığın göçmenlere verdiği tahribatı gördüm.”
Filmin aldığı ödülleri aşağıda paylaşarak yazımızı sonlandıralım.