Connect with us

Film

Dirt! The Movie (2009)

Published

on

İlk gösterim tarihi: 2009

Yönetmenler : Bill Benenson, Gene Rosow

Sinematografi: BenBloodwell, Tom Pakulski

Yapımcılar: Bill Benenson, Gene Rosow, Eleonore Dailly

Film müziğinin bestecisi: Jorge Corante

İmdb   7,3/10

Zamanın başlangıcından beri, evrenin bilinen bütün gezegen ve galaksilerinden sadece biri yaşayan ve nefes alan bir kabuğa, çamura sahip. Bu çamurun temelini oluşturan silikon ve alüminyumun, humusta bulunan karbonun, magnezyum, sodyum ve kalsiyumun hepsi bizim yıldızımızdan çok farklı ve çok uzak yıldızlarda oluşturuldu ve bize gelmeden önce muhtemelen düzinelerce yıldız tarafından geri dönüştürüldü. Bizler de dünyayı oluşturan beş ana elementten oluşuyoruz. Dünya üzerinde yaşayan organizmalar, aynı molekülleri tekrar tekrar kullanmışlardır. Hem de aynı tip molekülleri değil, bizzat aynı molekülleri. Çamur fazlasıyla canlıdır. İçinde, en küçük bakteriden mantara, algden cıvık mantara, neredeyse her alemden canlılar bulunuyor. Bir çay kaşığı çamurda yaşayan tür sayısına bakılırsa çamur, bizim düşündüğümüzden çok daha canlı. (Belgeselden Alıntı)

Belgeselde biz izleyiciler toprağın içindeki dünyaya, toprağın katmanlarının içine doğru bir yolculuk yapıyoruz. Dünyada değer görmeyen ancak gerçekte en değerli kaynağımız olan çamurun hikayesi geçmişten günümüze aşamalı şekilde anlatılıyor. Uzman kişilerin görüşlerinin olduğu ve animasyonlar ile desteklenen belgesel kesinlikle izlemeye değer.

Üniversitede ilk yılımızda Sürdürebilir Kalkınma diye bir dersimiz vardı. Bu isimde ve içerikte bir derse neden ihtiyaç duyulur ki derken, yaş ilerledikçe bunun önemini, özellikle daha sonraki kuşakları ne kadar çok ilgilendirdiğini anladım. Bu belgesel, bu bilinci erkenden oluşturabilecek detayları çok sade ve güzel bir dille aktarıyor. Ailecek oturup, çocuklarınız ile seyredebileceğiniz bir belgesel.

Belgeseller başta bireysel olmak üzere toplumsal bilinci arttırmak ve dolayısı ile değişimler yaratmak adına güzel vasıtalar ki biz bunlardan sonuna kadar yararlanmalıyız.

Daha güzel, daha yeşil, daha verimli,  kendimize yeterli olduğu kadar çevremize de katkıda bulunabileceğimiz, mutlu, huzurlu, sakin ve kesinlikle sürdürülebilir kalkınmanın olduğu bir dünya mümkün. El ele vererek ya da bireysel olarak bebek adımlarıyla da olsa harekete geçmek şartıyla.

İyi seyirler.

 

 

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .