Kitap
Medusa’nın Makası

Medusa başı heykeli, gezilerimiz sırasında antik kentlerde karşımıza sık sık çıktığından dikkatimi çekti ve hakkında araştırma yapmaya başladım. Medusa’nun hikayesini okuduğumda çok etkilendim ve Medusa ilgi alanlarım arasına girdi. Medusa’nın Makası adında bir kitap gördüğümde de incelemeden geçemezdim. Arka kapak yazısı, Küçük İskender’in herhangi bir kitabını okumamış olmam, kitabın rengi ve kitabın adı bir araya gelerek albeni dedi ve ben de aldım.
Medusa’nın hikayesini çok kısa şekilde anlatarak kitabın içeriğine geçelim. Yunan mitolojisinde Medusa çok güzel bir kızdır ve altın sarısı saçları Poseidon’u cezbeder. Poseidon, Athena’nın bir tapınağında Medusa ile birlikte olur. Athena buna karşılık Medusa’nın saçlarını yılanlara dönüştürür ve ”ona kim bakarsa taşa dönüşsün” şeklinde onu lanetler. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olan Medusa’yı, Perseus öldürmüşrür. Graeae’nin ona verdiği ayna ile Medusa’ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kese bilmiştir. Bazı kaynaklar ise Hermes’in (Merkür) ona verdiği orak ve Athena’nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler. Kafasını kestikten sonra Medusa’nın boynundan denize sıçrayan iki damla kandan Chrisaor ve Pegasus doğmuştur. Bir diğer kaynak ise Medusa’nın boynundan fışkıran her bir kan damlasının yılanlara dönüştüğünü söylemektedir.
Kitabın kapağını aralayıp içindekiler altında sıralanmış onlarca başlığı görünce hem şaşırdım hem sevindim. Şaşırdım çünkü başlıklar çok fazlaydı, sevindim başlıklara bakınca keyifli bir okumanın beni beklediğini anladım. Neler yoktu ki başlıklar arasında; Kader Kargo, Hevesperest, Ödül Kazanmak, Son Şiir, Sonsuza Akan Deli Sel, Biraz Sessiz Olur Musunuz?, Devlet Meselesi, Rüya Terasında Temkin, Celladın Oda Servisi, Başlamak Limanı, Öğle Rakısı, Sadrazamın Son Taslağı,Valla Billa, Memleketimden DQ Manzaraları, Yeni Yıl Suçtur, Nekrofili Uyarlaması, Ahmet Erhan da Benim Gibi, Akıl Terörü, Rakılar Kraliçesi, Chopin Duysa Ağlar, Ginsberg/Dadaloğlu, Berlineer Cebir, İnsan Sevdiği Şarkılar Kadardır…vb.
Kitap içerindeki en son başlığın adı, kitaba da adını veren Medusa’nın Makası. Kitaba başlamadan önce internette Medusa’nın Makası olarak araştırma yaptım ama bir bilgi bulamadım. Nihayetinde kitabın son sayfasında Küçük İskender bu makasın ne olduğunu açıkladı.
Kitap için şu konu başlığı altında, şu karakterle ile kitabı okuyabilirsiniz demek mümkün değil. Her sayfa ayrı bir düşünceyi, farklı bir karakteri ve hayatı, ayrı bir konuyu bize aktarıyor. Bir sayfada karşımıza Dadaloğlu çıkarken, bir diğerinde Oğuz Atay, bir diğerinde şair Ahmet Erhan, öteki sayfada David Bowie, bir başkasında Chopin ve Drag Queen’ler çıkıyor.
Sayfalar arasında ilerlerken adını duymadığım filmler ve kitaplar, ismini bilmediğim şarkılar ve müzik grupları ile karşılaştım ve hemen kenara not aldım. Hatta kitapta adı geçen Koro filmini hemen seyrettim.
Fikir sahibi olmanız ve Medusa’nın Makası’nda kullanılan dili aktarmak adına kitaptan bazı alıntıları aşağıya ekliyorum.
- Dünyanın çevresi kırk bin kilometre; insan ruhuna giden virajlı yol daha uzun.
- Üfleyerek söndürmeye çalıştığımız aşkların küsuratı mıdır yalnızlığımız?!
- Elbette bütün sözcükler girdikleri, katıldıkları cümlenin içerisinde mutlu olmak isterler.
- Sanatta okul yok, o yüzden hep teneffüsteyiz.
- Öğretilen korku veriyorsa, düşünmeye yelken açılmış demektir.
- Dünyanın neresinde”çocuğunun ölüsünü öpmek” üzerine yeminler edilip sonra doğan çocuklar container’lara atılıyor ki?!
- Akut hiçbir acımız yok, hepsi kronik acılar.
- Boğaz’da akıntı, rakıda muhabbet bitmez.
- Plasentayla gelip kefenle gidenin yeryüzünde de örtülü kalması ise kaçınılmazdır.
Satranç ve tavla oyununun nasıl ortaya çıktığını, Türkiye’deki Rakılar Kraliçesi’nin kim olduğunu ve Oscar Wilde’ın eşcinsel olduğunu öğrenmem, şair Ahmet Erhan ile tanışmam, daha bir çok bilgiyi, kelimeyi, filmi, kitabı ve en sonunda Küçük İskender’in düşünce dünyasının ufak bir bölümüne giriş yapmam bu kitap sayesinde oldu.
Kitabı keyif alarak ve demlenerek yavaş yavaş okudum.
Aradığınızı kitaplarda bulmanız dileğiyle.
Mayıs 2020 @okumali_ys @gezipduru_ys

