Kitap
Dağın Öteki Yüzü
Erendiz Atasü’nün kendi ailesinden esinlenerek yazdığı, cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarından, Kore Savaşı yıllarına ve günümüze kadar geçen siyasi/yaşama dair süreci yalın bir dille anlattığı akıcı bir roman bu.
Kitabın kahramanları Cumhuriyet yıllarında yurt dışında eğitim gören genç modern kızlar, Kemalist genç zabitler, maddiyat için kendi özünden, sözünden ve vatanperverlik hissiyatından geri adım atanlar.
Kitabın giriş kısmında kitap içinde anlatılan iki olayın gerçek olduğu yönünde bilgi yer alıyor. Kitabın baş karakteri Vicdan’ın Gazi Mustafa Kemal ile karşılaşması ve Vicdan’ın kardeşleriyle Uludağ’a tırmanması.
Roman içinde en çok etkilendiğim satırlar yazarın Mustafa Kemal Atatürk’ün bilincini konuşturduğu aşağıdaki cümleler oldu.
‘’Ulusu acı çekecekti, bunu biliyordu. Onu sorgusuz, koşulsuz seven ulusu teşekkür duygularıyla her yere resimlerini asacak, heykellerini dikecekti. Önce güzel, yakışıklı imgeler olacaktı bunlar; yıllar geçtikçe çirkinleşip özensizleşecekti. Hiçbir önemi yoktu bu taş hayallerin. Ama önemli olacaklarını sanacak, onları yıkacaklardı… Gene de, garip biçimde, ileride onu anlayacaklarını biliyordu. Şimdi yaşayanlardan daha derinlemesine, ilerde, henüz doğmamış çocuklar, Vicdan Hayreddin gibilerin çocukları onu anlayacak ve seveceklerdi. Onun gerçek evlatları bu çocuklar olacaktı.’’ ( sayfa 264 )
Erendiz Atasü’nün bu ilk romanı hakkındaki yorumu ;
“Dağın Öteki Yüzü, ülkemizin edebiyat ufkunda havai fişek gibi patlamadı ancak okuruyla usul usul, uzun soluklu, sağlam bir ilişki kurdu. Böylesi benim için daha güzel. Gösterişten ve gürültüden hoşlanmam; içli ve derin yaşantılardır önemli ve değerli olan.”
Okunması gereken kitaplar listenize eklenebilecek bir kitap.
İyi okumalar.
You must be logged in to post a comment Login