Kitap
Aylak Adam

Aylak Adam
Kitabımızın ana karakteri C.
Yapı Kredi Yayınları: “Her şeye ‘karşı’ duran, ‘karşı’ olan bir adam… Aylak Adam… Bir adı bile yok. ‘C.’ diyor Yusuf Atılgan kısaca.” diye tanımlıyor kitabın arka kapağında.
Kitabın konusu yalnızlık ancak bu yalnızlık düşünsel anlamda yalnızlık. Kitap örgüsü bunun üzerine kurulmuş ve içsel konuşmalara ağırlık verilmiş.
C. yi tanıyalım biraz…
Aradığı ideal kadını bulmak için dolaşır durur Aylak Adam. İdeal kadına kısaca B. adını verir. C. babasından kalan miras ile yaşamaktadır. Tablolar satın alır, kitap okur, zaman zaman uzun yürüyüşlere çıkar. Babasına karşı nefret doludur. Babasının, sevgiyi sadece tensel bir zevkten ibaret görmesi ve annesinin ölümünün ardından kendisine bakan Zehra teyzesini cinsel obje olarak kullanması ona karşı nefret duymasına neden olur. Ayrıca babası sinirlendiği bir gün C.’nin kulağını yırtar ki bundan sonra C. de kulak kaşıma tiki oluşur.
‘’Hemen her gece babam eve girer girmez beni, teyzemle oynadığımız oyunlardan, masalların mutluluğundan ayırırdı.
‘-Çocuğu yatır! derdi.
Büyük sevinçlerden büyük kederlere birden geçişi öğreniyordum. Çünkü onun kucağındayken babamın varlığını unutmuş olurdum. Yatakta beni ondan ayırmasındaki haksızlığı düşünürdüm.’’
Çağdaş ! insanın temsil sorunu olan bireyin topluma yabancılaşmasını anlatan Aylak Adam bir solukta okunacak, güncelliğini yitirmeyecek bir kitap. C’nin aylaklığı topluma, toplum içindeki yaşanan ilişkilere, dedikodulara, babasına, eşya düşkünlüğüne, paraya, metalaşmaya, sadece tensel dokunmadan ibaret ilişkilere ve daha bir çok şeye karşı bir başkaldırıdır.
Okuduktan sonra benim gibi bir başkasına tavsiye etmek istediğiniz bir kitap olabilir Aylak Adam.
Hangimiz dönem dönem aylak olmak istemez ki !
İyi Okumalar.