Kitap
Yılkı Atı
Yılkı Atı
Abbas Sayar’ın ilk ve en bilindik romanı olan Yılkı Atı yazar tarafından çok öncesinde kaleme alınmış ancak 1970 yılında yayınlanmıştır. (Yayınlanması için neden bu kadar süre beklenildiği konusunda internet araştırmamdan ele avuca sığar bir neden bulamadım.)
Kitaba adını veren Yılkı Atı’nın ne demek olduğunu araştırarak kitabı okumaya başladım. Anadolu’da bazı yörelerde güçten düşmüş, yorgun, yaşlanmış ve işe yaramayan atlar kış aylarında dağlara bırakılır. Sahiplerinin genellikle besleyemedikleri ve bakımlarını sağlayamadıkları için doğaya bıraktıkları bu atlara yılkı atı denir. Bu atlar hayatta kalmayı başarır ise sahipleri tarafından tekrar alınıp geri getirilir ki bu atların pek çoğu kış şartlarına dayanamayarak çoğu açlıktan ya da soğuktan yaşamlarını yitirir.
Arka Kapak Yazısı
”Güçlü, hırslı bir at kişnemesi ovanın dört bir yönüne dağıldı. Dağınık düzen otlayan sekiz on at başlarını kaldırdılar ve kulaklarını diktiler (…) İçlerinde güçlü, kuvvetlileri vardı. Kimi kahra uğramış zavallı, kimi yılkının alışığı…
Hesaptan düşülmüş, defterden silinmiş roman kahramanı Doru Kısrak’ın yılkıya bırakılma öyküsü ve Orta Anadolu’nun ağır kış doğasında yaşama mücadelesi, Halk dilinin zengin sözcük ve deyimleriyle işlenerek, şiirsel bir anlatımla ölümsüzleştirilmiş eşsiz bir yapıt olan Yılkı Atı, Abbas Sayar’ın, Sekilli’ de çiftçilik yaptığı yılların gözleminden yola çıkılarak yazılmış ilk romanıdır. 1971yılında TRT Roman Başarı Ödülü’nü alan, çok geniş okur çevresi olan Yılkı Atı romanı bir kez daha okurlarla kucaklaşıyor ‘’
İnsanın değer bilmezliğini en sade ve güzel şekilde anlatan kitaplardan biri.
Kitaplarla dost kalanlara/kalacak olanlara selam olsun.
İyi okumalar.