Connect with us

Kitap

Efsaneler Kenti İstanbul

Published

on

Efsaneler Kenti İstanbul

Bir çok kültüre tanıklık etmiş, medeniyetlerin başkenti olmuş, tarihi değerlere, kültürel eserlere beşik olmuş, gizemli, zaman zaman efsanelerle bezenmiş İstanbul. Bu kitabın tanıtımını görünce yaşadığımız şehrin gizemlerine yer veren bir kitap buldum düşüncesiyle hemen satın aldım.

Okuması yorucu olmayan, kısa kısa başlıklardan oluşan, beklediğim kadar detay vermesede bilmediğim bilgileri öğrendiğim ya da bildiklerimi pekiştirdiğim bir kitap oldu.

Tatilde, deniz kenarında, kalabalıklardan uzaklaşmak istediğiniz her yerde okuyabileceğiniz bir kitap.

Kitaptan alıntılar aşağıdadır.

’ Yedikule Zindanları 390 yılında imparator 1. Theodosius tarafından yaptırılmıştır .’’

İlk yıllarda çarşıya ‘Valide Çarşı’ ya da ‘Yeni Çarşı’ adı verildiyse de daha çok Mısır’dan getirilen malların satıldığı bir yer olması nedeniyle 18. yüzyılın ortalarında itibaren ‘Mısır Çarşısı’ olarak anılmaktadır.”

‘’ Ayasofya’nın kapılarının direklerinden biri ‘’ Terler Direk’’ adıyla anılır. Bu sütunda, binlerce insanın türlü dertlere şifa umuduyla uzattıkları parmaklarıyla derin bir çukur oluşmuştur.’’

‘’ Kazasker Mustafa İzzet, Ayasofya içindeki büyük yazıları yazdı’’. ‘’Ayasofya’nın inşaatı 5 yıl 10 ay 24 gün sürdü’’.

‘’ Yerebatan Sarayı denen ‘’Bazalika Sarnıcı’ndan sonra İstanbul’un ikinci büyük su haznesi olan‘’ Binbirdirek Sarnıcı’’4.yüzyılda yapılmıştır.”

‘’ İstanbul’da eskiden plajlara ‘deniz hamamı’ denirdi. Bunlar da kadınlar ve erkekler hamamı olmak üzere ikiye ayrılmıştı. İki hamam arasında, seslerin duyulmayacağı kadar bir mesafe olma koşulu vardı.‘’

‘’ Molla Zeyrek Cami olarak bilinen Pantokrator Manastır Kilisesi, İstanbul’da Ayasofya’dan sonra, ayakta kalan en büyük kilisedir.’’

 ‘’ Haliç kıyısındaki Feshane, 2. Mahmut tarafından 1823’da Yeniçeri Ocağı kapatıldıktan sonra yeni kurulan orduya giysi üretmek amacıyla kurulmuştu.’’

Kitap içinde yer alan bazı konu başlıkları şunlar; İstanbul’un Güneş Saatleri, Eyüp Sultan Türbesi, Süleymaniye Camisi’nin Harcı, Üç Çanı ile Ünlü Kilise, Göztepe’nin Gözcü Babaları, Hezarfen Çelebi Nereye  Uçar?, Yedikule Zindanları ve birçok başlık daha.

Kitabın arka kapak yazısı;

’ Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan İstanbul, kuruluşuyla birlikte efsanelere ve söylencelere de konu olmaya başlıyor. Anıtların sahip olduğu gizli güçler, fetih esnasında gerçekleşen olağanüstü olaylar, asırlar boyunca nesilden nesile aktarılıyor. Edebiyatımızın ustalarından Refik Durbaş da bu söylencelere kayıtsız kalamamış, İstanbul’un efsaneleriyle ile ilgili yıllar boyunca notlar almış. Durbaş, Efsaneler Kenti İstanbul kitabında şehirle ilgili biriktirdiklerini kendi üslubuyla aktarıyor.  

İstanbul’un kuruluşuyla başlayan kitapta şehirle ilgili kehanetlerden tılsımlı anıtlara, şehri besleyen su kaynaklarından çarşılara, eski bayram yerlerinden yalılarına kadar farklı başlıklar yer alıyor.

Kitaplar en iyi dostunuz olsun.

İyi Okumalar.

Gidilecek yollar, okunacak kitaplar, izlenecek filmler sınırsız ve ucu açık. Nefes alacağımız sayı bile belli dedik. Başladık gezmeye, okumaya, gözlemlemeye… Gezdikçe çoğaldık, okudukça bilinçlendik ve izleyip, gözlemledikçe çevremizde devasa olarak nitelenen sorunları, sıkıntıları !!! minnacık görmeye başladık ve sonuç olarak birlikte huzur bulduk. İnsan bu zamanda başka ne ister ki ! Dünya ne büyük biz insanlar ne kadar küçük demeye ara vermeden devam ettik. Kim bilir hayatımızın sonuna kadar daha ne kadar çok söyleyeceğiz. Franz Kafka ne kadar güzel demiş. ‘’Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında."Öncelikle sağlığımızın değerini bilip, kendimize iyi davranalım ve yatırım yapalım. Geze, göre ne tür yaşamlar varmış tanıklık edelim. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle.Mutlu ve her zaman umutlu kalın .